HOUTBOUW

Duurzaam en energiezuinig bouwen en verbouwen met houtskeletbouw

Samen met De Noordboom® maakt u van uw woning:

  • een woning met een aangenaam binnenklimaat
  • een woning met opmerkelijk lage energiekosten
  • een woning die beperkt CO²-uitstoot
Bouwen en verbouwen met houtskeletbouw

Houtskeletbouw, wat is dat?

Houtskeletbouw is de methode die we toepassen. De concrete detaillering hangt af van project tot project; de bouwheer bepaalt in welk huis ze willen wonen; wij brengen onze technische vakkennis dan in om een optimale woning te realiseren. We stellen daarbij het gebruik van een aantal bio-ecologische materialen voor. Bijna al het hout dat we gebruiken is FSC-gelabeld. Wij staan in Vlaanderen ook aan de wieg van het gebruik van FSC-hout (stichtend lid van Fair Timber).

Wij brengen onze technische vakkennis dan in om een optimale woning te realiseren

Waarom kiezen voor hout bij nieuwbouw/uitbreiding...

  • Hout is een goede vochtregelaar. Het neemt enerzijds waterdamp op bij een te hoge vochtigheidsgraad en anderzijds geeft het vocht af als de lucht te droog is.
  • In tegenstelling tot een traditionele woning is houtskeletbouw een droge manier van bouwen zodat u niet hoeft te wachten tot muren en plafonds droog zijn om met de binnenafwerking te beginnen of te bewonen.
  • Hout is een gemakkelijk te hanteren materiaal voor een groot aantal architectonische toepassingen.
  • Hout is een sterk materiaal, heeft een grote draagkracht.
  • Hout is een licht materiaal. Dit heeft invloed op je funderingen, zowel bij nieuwbouw (minder fundering nodig) als bij uitbreiding op het bestaande (geen extra fundering nodig)
  • Door de goede isolatie-eigenschap van hout bespaart u reeds vanaf het eerste jaar op uw verwarming.
  • Aangezien we de isolatie tussen de balken plaatsen combineren we structuur en isolatie in één pakket. U hoeft dus geen isolerende mantel rond uw structuur te plaatsen waardoor u flink op ruimte bespaart. Gezien de hoge bouwgrondprijzen levert u dit een flink voordeel op.

Hout is een gemakkelijk te hanteren materiaal voor een groot aantal architectonische toepassingen

Waarom kiezen voor hout bij renovatiewerken…

Voor bouwprojecten met een stedenbouwkundige vergunningsaanvraag dienen naast nieuwbouwprojecten ook renovaties te voldoen aan de EPB-eisen. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen ‘gewone renovatie’ en ‘ingrijpende energetische renovatie’. Indien minstens 75% van de bestaande en nieuwe buitenmuren wordt na-geïsoleerd behoor je tot de 2e categorie. Op dit moment moeten zowel uw nieuwe als na-geïsoleerde delen voldoen aan minimale eisen met betrekking tot thermische isolatie, energieprestatie (enkel ingrijpende energetische renovatie), installaties en binnenklimaat. De Noordboom® denkt met u mee, doet voorstellen op vlak van opbouw, detaillering en materialisatie zodat uw woning voldoet aan de opgelegde eisen. De keuze van het isolatiemateriaal en de werkwijze bepalen de uiteindelijke isolatiewaarde. Met de juiste werkwijze kunnen warmteverliezen tot een minimum beperkt worden. Een intensieve opleiding van onze medewerkers samen met ervaring maakt dat we van isoleren onze specialiteit gemaakt hebben.

De Noordboom® denkt met u mee, doet voorstellen op vlak van opbouw, detaillering en materialisatie

Dakrenovaties

De reden waarom wij bij dakrenovaties verder kijken dan enkel het gebinte en de dakbedekking is omdat warmte vooral langs het dak verloren gaat. Onze aanpak bestaat uit een degelijke dakconstructie met FSC®-gelabeld grenen, gedrenkt in ons drenkstation. Daarop plaatsen we de Celit 4D onderdakplaat en dan de pannen of leien. Het voordeel van de Celit 4D onderdakplaat is dat ze ook isoleert.

Daaronder blazen we isolatievlokken. Deze uit papier gerecycleerde cellulosevlokken, isofloc, worden in luchtdichte compartimenten geblazen. Het resultaat is een luchtdichte constructie (test met Blowerdoor) die de warmte in de winter binnen houdt en die ervoor zorgt dat er ook in de zomer een aangename binnentemperatuur heerst.

Bij dakrenovatie kijken we verder dan enkel het gebinte en de dakbedekking